Kerstdecoraties van papier maché

Met papier maché en draad maché kun je zelf prachtige kerstballen maken. Leuk om te doen in de donkere dagen voor kerst. Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan:

papier maché kerstbalGebruik piepschuimen balletjes. Plak over het balletje een paar laagjes papier maché. Na het drogen, de kerstbal beschilderen met mooie kleuren (plakaat- of acrylverf) en als je dat leuk vindt, beplakken met glitters.
Je kunt ook direct decoratief papier op het piepschuim balletje aanbrengen.

Zo kun je ook je (plastic) kerstballen van vorig jaar upcyclen, door er heel eenvoudig mooi decoratief papier en/of lint overheen te plakken. Breng een laagje lijm aan op de kerstbal, plak je papier erop en smeer er nogmaals een laagje lijm over. Plak de verschillende stukjes papier zo op de kerstbal dat ze elkaar iets overlappen. Je kerstballen zijn weer als nieuw en origineler dan ooit! Als behangplaksel niet werkt, gebruik dan 1:1 met water verdunde houtlijm.

Of gebruik een ballon. Blaas hem op zo groot als je wilt dat de kerstbal wordt en bedek de ballon met laagjes papier maché, net als bij de piepschuim balletjes. Breng alleen wat meer laagjes aan voor de stevigheid. Prik de ballon door als het papier maché goed droog is. Nog even het gaatje afwerken met een paar laagjes papier maché.

Als laatste stap beschilder je de kerstbal met mooie kleuren (plakaat of -acrylverf). Beplakken met glitters doet het ook goed. Je kunt als laagste laag ook decoratief papier aanbrengen.

Kant en klare kerstvormen

Deze kant en klare kerstdecoraties van papier maché hoef je alleen nog maar te versieren met decoratief papier, of te beschilderen met mooie kleuren in leuke patronen!

Er zijn nog veel meer mooie kerstdecoraties die je kunt maken van papier maché. Silly paper heeft er een aantal voor je geselecteerd:

Volg het bord Paper mache christmas van Silly paper – paper mache op Pinterest.