Papier maché maken doe je zo

English

laagjesmethode_papier_macheWat heb je nodig voor papier maché: (kranten)papier, behangplaksel, verf en kwasten.
Handig of leuk om te gebruiken:  afplaktape, decoratief papier, vernis

Tips en ideeën voor het maken van een sinterklaas surprise vind je hier.

 

Stap 1 (kranten)papier en behangplaksel

mal van kippengaas bedekt met laagjes papier mache
Armatuur bedekt met laagjes papier maché
Je kunt voor papier maché verschillende soorten papier gebruiken:

krantenpapier, (gebruikt) print papier, gekleurd papier, zijdepapier, cadeaupapier, rijstpapier, decoratief papier, papieren handdoekjes en toiletpapier.

Scheur het papier in smalle repen in de lengterichting van het papier. Scheur de repen vervolgens in kleinere stukjes. Bereid het behangplaksel zoals aangegeven op de verpakking. Doop de papieren stroken in de plaksel. Strijk het teveel aan plaksel er af door de strook tussen je vingers door te laten glijden.

Kijk hier hoe je met bijv. een ballon, schaal of kippengaas een vorm voor papier maché kunt maken. Leg de strookjes zodanig op de vorm dat ze elkaar iets overlappen. Een volgende laag leg je dwars op de voorgaande laag.

Hoeveel laagjes papier maché zijn nodig?

Breng bij het gebruik van een vorm circa 8 lagen aan. Bij gebruik van een armatuur dat onderdeel blijft uitmaken van het object zijn minimaal drie lagen voldoende.

Stap 2 Papier maché drogen

Hoe lang moet papier maché drogen? De droogtijd is afhankelijk van de laagdikte en omgevingstemperatuur, maar bedraagt minimaal 24 uur. Bij veel lagen kan het drogen enkele dagen of zelfs een week duren. Als je papier maché niet lang genoeg laat drogen, kan het gaan schimmelen.

Stap 3 Verven, beplakken en reliëf

Papier maché schilderen
Lammetje van papier maché laagjes en pulp beschilderd met gesso

Als de papier maché vorm droog is, wordt een laag gesso aangebracht om een goede ondergrond voor het schilderen te krijgen. Hiermee wordt de bedrukking van de krant bedekt en een witte ondergrond verkregen. Bovendien wordt de zuigende werking van het papier verminderd. In plaats van gesso kan ook latex gebruikt worden. Of als dat niet voor handen is, breng je als laatste laag wit papier aan.

Papier maché beschilderen

De papier maché vorm wordt vervolgens beschilderd met acrylverf. Om het goed dekkend te krijgen, zijn er meestal meerdere lagen verf nodig. Mbv Oostindische inkt kunnen zwarte lijnen en accenten aangebracht worden. Bij de vogel hieronder zijn de veren en pilotenbril met Oostindische inkt geschilderd.

vogel papier maché
Mooie accenten breng je aan met Oost-indische inkt

Decoratief papier

Een leuk en eenvoudig alternatief voor verven is het aanbrengen van decoratief papier zoals Decopatch papier. Decopatch is een dun soort vloeipapier, verkrijgbaar in honderden dessins. Om Decopatch papier aan te brengen op je papier maché vorm, scheur je het in stukjes en gebruik je speciale Decopatch lijm. Het lijkt op de decoupage techniek.
Je kunt voor decoupage ook afbeeldingen uit tijdschriften of servetten gebruiken.

Reliëf aanbrengen

Door touw, bonen, schelpen en kralen e.d. onder de laatste laag papier maché te plakken, creëer je een mooi reliëf.

Stap 4 Een laagje vernis

Tot slot kunnen één of twee lagen vernis aangebracht worden ter bescherming van het beeld. Er zijn verschillende soorten vernis voor een mat of glanzend effect.

Varken van papier maché
Piggie, gemaakt van kippengaas en laagjes papier maché