Papier maché pulp maken doe je zo

pulpmaken
Papier maché pulp gemaakt van eierdozen.

Wat heb je nodig voor het maken van papier maché pulp: (kranten)papier, pan, water, keukenzeef, staafmixer en behangplaksel.
Handig of leuk om te gebruiken: pva lijm, vershoudfolie.

Gebruik de pan, zeef en mixer speciaal voor het maken van pulp en niet (meer) voor het bereiden van voedsel, ivm de inkt die uit het papier komt.

Stap 1 papier snippers laten weken

Scheur kranten in stukjes papier van ca. 2 x 2 cm. Afhankelijk van de hoeveelheid pulp die je wilt maken, is het handig dit in een pan of emmer te doen. Laat de stukjes papier vervolgens één nacht in water weken. Wil je witte of gekleurde pulp voor je object gebruiken, dan neem je ipv krantenpapier wit of gekleurd papier. Voor een grovere pulp gebruik je eierdozen.

Stap 2 geweekt papier koken

Papier koken en fijn maken
Papier tot pulp vermalen na het koken.

Breng het geweekte papier over in een pan en vul die met water, het papier moet ruim onder water staan. Kook het papier gedurende ca. 20-30 minuten. Het koken maakt de vezels los. Laat het mengsel goed afkoelen en verpulver het papier mbv een blender tot een dikke pap. De kookstap wordt niet door iedereen toegepast.

Stap 3 water uit de papier pulp verwijderen

Water uit papier pulp drukken
Water uit papier pulp persen m.b.v. een zeef

Breng het mengsel over in een zeef en verwijder het water zoveel mogelijk door de pulp goed aan te drukken. Experimenteer met hoe droog je de pulp wilt hebben. Als er nog erg veel vocht in de pulp aanwezig is, zal deze bij het drogen sterker krimpen.

Stap 4 toevoegingen aan de papier pulp

Behangplaksel toevoegen aan de papier pulp
Behangplaksel toevoegen aan de papier pulp

Voeg als de pulp voldoende is afgekoeld op een halve emmer pulp 4 eetlepels behangplaksel toe. Goed mengen. Dit is het basisrecept voor papier maché pulp. Om de pulp sterker te maken, kun je nog pva lijm (houtlijm of boekbinderslijm) toevoegen, beetje bij beetje tot je een goed samenklevende pulpmassa hebt. Experimenteer met de hoeveelheden.

Papier maché pulp
Papier maché pulp klaar om te gebruiken

Stap 5 papier mache pulp aanbrengen

Als je een schaal wilt maken van pulp, dien je de vorm eerst te bekleden met vershoudfolie of vaseline. Hierdoor is de pulp na drogen gemakkelijk van de vorm te verwijderen. Druk de pulp vervolgens in kleine hoeveelheden op of in de vorm zodat een laag van circa 1 cm dik verkegen wordt. Zorg ervoor dat de pulp goed aan elkaar hecht. Gebruik je een armatuur, dan is het handig eerst één of twee laagjes papier maché aan te brengen.

Pulp is na drogen erg sterk, en het is een snelle manier om een dikke laag aan te brengen. Het heeft als nadeel dat het een veel langere droogtijd heeft dan laagjes papier. Papierpulp is bewaard in een plastic zak of potje in de koelkast lange tijd houdbaar.

papier mache pulp op ballon
Papier maché pulp op een ballon
Geen tijd om zelf papier maché pulp te maken?

En wil je toch snel aan de slag? Dan is er deze kant en klare pulp:

Een houten pasta op cellulose basis in poedervorm. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen om papier maché pulp te verkrijgen.