Papier maché schalen maken

Papier maché schaal
Schaal van papier maché, Sandra Tap, pAPER art pieces

Van papier maché kun je prachtige schalen maken, die je vervolgens beschildert of beplakt met decoratief papier. Papier maché schalen maak je met behulp van een bestaande schaal of een ballon.

Stap 1 Kies een mooie vorm uit

Kies een leuk schaaltje uit en bedek dat met vershoud- of aluminium folie, zodat het papier maché als het droog is gemakkelijk van de vorm te verwijderen is. Of gebruik een ballon. Blaas de ballon zo groot als je wilt dat je schaal wordt en plaats hem op een bloempot.

papier maché op ballon
Laagjes papier maché op een ballon.
Een schaal gebruiken als vorm voor papier maché.
Een schaal gebruiken als vorm voor papier maché.

Stap 2 Papier maché maken en aanbrengen

Bedek het schaaltje of de ballon volgens de laagjesmethode: scheur een krant in smalle repen in de lengterichting van de krant. Scheur de repen vervolgens in kleinere stukjes.

Bereid het behangplaksel zoals aangegeven op de verpakking. Doop de stroken papier in het plaksel. Strijk het teveel aan plaksel er af door de strook door je vingers te laten glijden. Leg de strookjes zodanig op het schaaltje dat ze elkaar iets overlappen. Een volgende laag leg je dwars op de voorgaande laag. Ongeveer 8 laagjes is voldoende.

Je kunt als eerste en laatste laag een laagje wit papier aanbrengen, dan heb je een mooie witte ondergrond bij het schilderen.
Maak het randje netjes, door de overhangende papier maché stroken terug te vouwen.

Je kunt de schaal ook bedekken met een laag papier maché pulp. Dat gaat sneller, maar het drogen duurt wel veel langer. De pulp methode vind je hier.

papier maché schalen
Onbeschilderde schalen van papier maché en papier pulp

Stap 3 Papier maché schalen drogen

Laat het schaaltje goed drogen, bij voorkeur bij kamertemperatuur. Bij veel lagen kan het drogen van papier maché enkele dagen of zelfs een week duren (papierpulp duurt langer). Als je papier maché niet lang genoeg laat drogen, kan het gaan schimmelen en dat is zonde van al je werk!

Stap 4 Haal het schaaltje van de vorm of de ballon, door de ballon door te prikken. Als het nodig is, kun je het nog een beetje bijwerken. Beschilder je schaaltje met acryl- of plakaatverf. Om het goed dekkend te krijgen, zijn er meestal meerdere lagen verf nodig. Mbv Oostindische inkt kun je zwarte lijnen en accenten of bijv. tekst aanbrengen. Je kunt je schaaltje ook beplakken met decoratief papier.

Schaal van zijdevloeipapier, paper art pieces
Schaal van zijdevloeipapier en bladeren, Sandra Tap, pAPER art pieces