Papier maché technieken

Basistechnieken

Er zijn twee basis papier maché technieken: de laagjesmethode en de pulpmethode.

De laagjesmethode is het eenvoudigst om mee te beginnen. Gescheurde stroken krantenpapier worden gedrenkt in behangplaksel en in een aantal lagen over een mal geplakt. Papier maché pulp maak je door strookjes papier in water te weken, het geweekte papier te verpulveren met behulp van een staafmixer en vervolgens te mengen met behangplaksel.

Papier maché mallen, schalen en kralen

Andere technieken die worden uitgelegd, zijn het werken met een mal, zoals een ballon voor het maken van schalen,  en het maken van een matrijs. Je kunt ook prachtige kralen maken met papier maché. Kortom, papier maché biedt vele mogelijkheden. De verschillende papier maché technieken die op de Silly paper site beschreven staan, vind je hieronder op een rij.

Overzicht technieken

 

laagjesmethode
De laagjesmethode is het eenvoudigst om mee te beginnen. Gescheurde stroken krantenpapier worden aan beide zijden bedekt met behangplaksel en in een aantal lagen over een mal geplakt.
pulpmethode papier mache
Papier maché pulp maak je door strookjes papier in water te weken en vervolgens het papier te verpulveren met behulp van een staafmixer.
matrijzenmaken
Matrijzen bieden de mogelijkheid een papier maché beeld meerdere malen te maken.
papier mache schalen maken
Maak een schaal van papier maché die je beschildert of versiert met decoratief papier.
papier mache kralen maken
Maak originele sieraden met prachtige kralen van papier maché pulp.