Papier maché kralen maken

Van papier maché pulp kun je prachtige kralen maken. Hoe je papier maché pulp maakt, vind je hier.

Stap 1 Balletjes maken van papierpulp

gemengdekralen

Rol in je handen kleine balletjes van papierpulp en prik met een satéprikker een gaatje door elke kraal. Dat laatste niet vergeten, want als de pulp hard is, lukt dat niet meer. Je kunt de kralen ook op de satéprikker laten drogen, dan weet je zeker dat het gaatje goed open blijft. Wel de satéprikker vooraf insmeren met vaseline, anders grote kans dat de kraal blijft plakken aan de prikker.

Papierpulp kralen
Kralen van papierpulp op een saté prikker.

Stap 2 Drogen van de papierpulp kralen

Goed laten drogen bij kamertemperatuur. Papierpulp heeft een tijd nodig om te drogen, zeker een aantal dagen. Als je de kralen niet lang genoeg laat drogen, gaan ze schimmelen en dat is zonde van al je werk!

Stap 3 Versieren van de kralen

De gedroogde kraal heeft een ruw oppervlak. Als je graag een gladdere kraal wilt, kun je een dun laagje gips aanbrengen, dat je na drogen glad schuurt. Als de kralen goed droog zijn, kun je ze gaan versieren met verf of decoratief papier of bijv. bladgoud. Prik ze op een satéprikker, dat maakt het versieren makkelijker. Prik ze als je klaar bent met schilderen op een stuk piepschuim om te laten drogen.

Kralen van papier maché op satéprikker
Ook het beschilderen van de papier maché kralen is gemakkelijker op een satéprikker.

Stap 4 Een beschermend laagje

Breng tot slot één of meerdere laagjes vernis aan. Er zijn verschillende soorten vernis voor een mat of glanzend effect.

En klaar ben je! Maak van je zelfgemaakte kralen een kleurrijke ketting of armband door ze aan een sterk garen (met sluiting) of elastiek te rijgen.

Hieronder staan twee boeken waarin stap voor stap het maken van sieraden met kralen beschreven staat. Vol met tips en ideeën. Een aanrader voor de (beginnende) sieradenmaker! Klik op het boek voor meer informatie.