Papier maché vormen maken

Gebruik een bestaande vorm

Papier maché vormen met een schaal
Een schaal gebruikt als vorm voor papier maché, bekleed met vershoudfolie.

 

Voor het maken van een object van papier maché is een vorm nodig. Als vorm kun je een bestaand object gebruiken, zoals een schaal. De schaal smeer je in met vaseline, of bedek je met vershoud- of aluminium folie zodat het papier maché als het droog is gemakkelijk van de vorm te verwijderen is.

Gebruik een ballon voor een ronde vorm

papier maché vormen met een ballon
Papier maché op een ballon.

Voor het maken van papier maché maskers wordt vaak een opgeblazen ballon gebruikt die je bedekt met laagjes papier en plaksel. Deze techniek kun je ook gebruiken voor het maken van schalen. Als het papier maché goed gedroogd is, kun je de ballon lekprikken en houd je de vorm over.

Maak een vorm van afvalmateriaal

Met afvalmateriaal een vorm maken voor papier maché
Door afvalmateriaal aan elkaar te plakken, maak je een vorm voor papier maché.

Je kunt ook een vorm van afvalmateriaal maken met lege doosjes, piepschuim, doppen, plastic flessen, etc, door deze materialen aan elkaar te plakken met afplaktape. Een mooie manier van recyclen!

Papier maché vormen met kippengaas.
Armatuur van kippengaas
Der mensch in seiner Welt, Sandra Tap
Der mensch in seiner Welt, Sandra Tap

Een armatuur van kippengaas

Maak je zelf een armatuur van kippengaas, dan ben je helemaal vrij qua vorm. De armatuur blijft onderdeel uitmaken van het object. Knip het kippengaas zodanig dat er aan het uiteinde uitsteeksels overblijven waarmee je de verschillende onderdelen aan elkaar kunt vastmaken met behulp van een radiotang. Buig bij het bevestigen uitstekende pinnetjes altijd naar binnen zodat ze later niet door het papier maché steken. Als je de armatuur in elkaar hebt gezet, kun je deze bedekken met een laag afplaktape als eerste laag (zie foto). Het papier maché is dan makkelijker aan te brengen.

Armatuur voor papier maché bedekt met afplaktape
Armatuur bedekt met afplaktape.

 

Heb je een vorm gemaakt, dan ben je klaar voor het aanbrengen van papier maché.